Sinds 1987

Professionele tafeltennisbatjes

Professionele tafeltennisbatjes worden vaak door spelers zelf in elkaar gezet van hout en rubber, waardoor het mogelijk is om de benodigde stuit te geven, en het spel dynamisch en interessant maken. Officiële tafeltennisregels vereisen dat het batje moet worden gemaakt van hout of rubber, maar het is toegestaan om de twee zijdes te voorzien van verschillend rubber.

De spin is erg belangrijk in tafeltennis, omdat het je spel erg kan beïnvloeden. Je kunt zelf spin geven, maar daarnaast kun je ook het effect van je tegenstander neutraliseren.

Pingpong batjes die gebruikt worden in een officiële wedstrijd hebben normaal gesproken twee zijden bedekt met rubber. De twee zijden hebben een verschillende mate van grip, waardoor een speler een verschillend effect kan geven. Officiële regels dicteren dat de twee kanten zwart en rood moeten worden gekleurd. Dit is belangrijk omdat het de tegenspeler helpt te onderscheiden tussen de ruwe en gladde kant van de peddel. Het batje kan een kant met noppen hebben. De ruwe zijde kan van rubber zijn gemaakt, of van een sponslaag met rubberen puntjes/noppen. Sommige batjes zijn soms gemaakt van gewoon hout zonder de rubberen omslag. Dit type batje is niet toegestaan in een officiële tafeltennis wedstrijd.

Wat is een goed (professioneel) batje?

Beginnende spelers kunnen beter een langzaam batje kopen, zodat ze minder fouten maken, terwijl gevorderde spelers juist gebaat zijn bij een harder batje met veel “speed”.

Op Tafeltenniscoach.nl kun je een uitgebreid artikel vinden over welk batje goed bij jou past. Zie: Welk Tafeltennisbatje kopen?

Het handvat

Het handvat van de peddel speelt ook een belangrijke rol. De gebruikte handgreep bepaalt significant hoe effectief het tafeltennisbatje is bij het terugkaatsen van de bal. Er zijn verschillende soorten hout nodig om het handvat van een batje te maken. De duurdere batjes zijn gemaakt van hout dat een beetje zwaarder is en voelt daarom comfortabeler wanneer het in de hand gehouden wordt

Daarnaast speelt de vorm van het batje ook een rol. Er zijn “flared”, rechte en anatomische batjes. De verschillende typen zijn ontworpen om te passen aan verschillende behoeften die verschillende spelers kunnen hebben.

Er zijn twee grote soorten batjes op de markt. Er zijn de kant-en-klare complete batjes en de zelfgemaakte batjes. Een compleet batje wordt geleverd met rubber dat al op het houten frame is aangebracht. Sommige mensen verkiezen echter zelfgemaakte batjes. Professionele spelers willen meestal zelf een rubber kiezen om dat te combineren met hun favoriete frame. Ervaren spelers hebben batjes nodig die ervoor zorgen dat de bal met een bepaalde snelheid of effect terugkaatst. Een op maat gemaakt batje stelt hem in staat om een batje te maken volgens zijn eigen behoeften.

Aangeraden merken

De beste tafeltennisbatjes worden gemaakt door de volgende merken:

Voor beginners is een compleet batje (met voorgelijmd rubber) trouwens een prima keuze.